Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

O PRODUKTACH

Ocet Balsamiczny z Modeny

Bez barwników. Bez konserwantów. Tylko produkty naturalne.

 

Jak się produkuje prawdziwy ocet balsamiczny z Modeny

Ocet balsamiczny jest produkowany w procesie przetwarzania kiści winogron ze szczepu Lambrusco i Trebbiano dojrzewających, przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach. Ocet z przeznaczeniem do dłuższego dojrzewania jest  przelewany każdego roku z jednej beczki do drugiej, za każdym razem z innego drewna: dąb, czereśnia, kasztanowiec, jałowiec, akacja i jeszcze inne. W ten sposób ocet balsamiczny nabiera niepowtarzalnego zapachu, koloru i smaku. Leonardi produkuje tylko limitowaną ilość octu balsamicznego, który dzięki swojej wysokiej jakości uzyskał nagrody ( Superior Taste Award 2011, ITQI 2011) i uznanie na najważniejszych targach międzynarodowych ( Bruksela).

 

Jak wybrać odpowiedni Ocet Balsamiczny spośród wielu przez nas proponowanych?

 

Ocet balsamiczny jest powszechnie uznawany, jako słodko-gorzka przyprawa do sałat i innych warzyw, ale w rzeczywistości, w zależności od swojej gęstości jest także stosowany od przystawek po desery. Gęstość octów balsamicznych jest uzależniona od czasu dojrzewania w drewnianych beczkach. Im dłużej leżakuje tym bardziej się zagęszcza przyjmując niepowtarzalny aromat i kolor, i tym bardziej jest kremowy i aksamitny. Dobrze jest zatem dobrać odpowiedni ocet balsamiczny do konkretnego zastosowania.

I tak:

Młody ocet balsamiczny o wodnistej konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. 

Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych.

Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom i innym świeżym owocom. Dodawany jest także do śmietankowych deserów lodowych i wyrafinowanych koktajli.

I w końcu król octów balsamicznych Gocce Riserva e Gocce Patriarca starszy niż 20 lat, który oprócz wszystkich wymienionych zastosowań może wieńczyć posiłek, podany na małej łyżeczce dla poprawy trawienia.

 

Roberto & Franco proponują gamę octów balsamicznych produkowanych przez  Acetaia

Leonardi, która od ponad 140 lat wytwarza tylko octy wysokiej  jakości, bez konserwantów i barwników, o różnym czasie dojrzewania od roku do 100 lat.

Dostępny jest w dwóch gamach produktów: klasyczna linia “Don Giovanni “ do codziennego kosztowania i ekskluzywna linia „Gocce Italiane”,  która dzięki swojemu wyrafinowanemu opakowaniu z pewnością sprawdzi się jako prestiżowy i oryginalny prezent.

 

Rozsmakujcie się w naszych produktach z Modeny!!!!


Oliwa

Sprzedawana przez Nas oliwa pochodzi  z wiecznie nasłonecznionego, położonego na wysokości 400 m zbocza Umbrii.

Nasza oliwa pozyskiwana jest na drodze pierwszego wyłącznie mechanicznego, zimnego tłoczenia prasami kamiennymi trzech odmian oliwek Moraiolo (60%), Leccino (20%), Frantoio(20%).  Dzięki  terenowi, z którego pochodzą oliwki i  doborowej ich kombinacji oliwa ta charakteryzuje się delikatnością, owocową nutą i doskonałą  jakością.

Azienda Agricola Adanti jest niewielką firmą rzemieślniczą produkującą ograniczoną ilość oliwy, korzystającą przy jej produkcji  z wieloletniego doświadczenia i tradycji sięgającej czasów Celestynów.

Ten wyśmienity, świeży produkt jest doskonały do przyprawiania warzyw, mięs, owoców morza a swoje właściwości zachowuje również w wysokiej temperaturze, nadając potrawom niepowtarzalnego aromatu i wzbogacając je w witaminy (między innymi A, C, E, B).

 

W naszym sklepie znajdziecie Państwo oliwę, o którą nie tak łatwo na naszym rynku

100% oliwy z oliwek w oliwie z oliwek !!!!


Makarony

Mówimy makaron myślimy Włochy!

To jeden ze składników bez którego nie istnieje kompletny posiłek we Włoszech, ale i w Polsce przyrządzany na włoski, prosty acz smakowity sposób zadomowił się na dobre.

Nie tylko dla smakoszy, ale i dla tych, którzy zaczynają swoja przygodę z makaronem ( po włosku – pasta) sprowadzamy z Kampanii i Apulii ( południowy region Włoch pachnący pszenicą) produkt najwyższej jakości.

Znajdziecie u nas makaron klasyczny produkowany ręcznie, w 100% naturalny bez dodatku składników genetycznie modyfikowanych pochodzący z rodzinnego przedsiębiorstwa La Fabbrica della Pasta di Gragnano oraz makaron smakowy wytwarzany wg starych receptur przez wytwórnię Pastificio Marella, która do ciasta, z którego ma powstać makaron o charakterystycznym aromacie i smaku dodaje składniki takie jak: bazylia, oliwki, papryczka chili, naturalny ,,atrament’’kałamarnicy, szpinak, prawdziwki i trufle.

Aby zapoznać Was z różnorodnością dań z udziałem makaronu, dołączyliśmy do naszych produktów kilkanaście łatwych, włoskich przepisów kulinarnych.

Smacznego !!!



Sosy, Dipy, Pasty

Wszystkich tych, którzy uwielbiają wyrafinowane sosy, dipy i pasty zapraszamy do naszego sklepu!

Znajdziecie u nas naturalne, gotowe do spożycia:
- wyłącznie warzywne sosy (z karczochów, oliwek, bakłażana, papryki, suszonych pomidorów) do makronów i mięs,
- sosy wzbogacone mięsem (z dzika, kaczki, zająca) do makaronów
- pasty (z czarnych i zielonych oliwek, karczochów)
- łagodne i pikantne dipy do smakowania wprost na pieczywie lub dowolnie wg uznania.
 
Mięso z którego wytwarzane są sosy, pochodzi z prywatnej hodowli producenta - Locanda La Posta.

Gwarantujemy, że w sprzedawanych przez nas produktach odnajdziecie prawdziwie wyborne smaki i aromaty włoskie.

Skosztujcie !!!



Kawa

Sprzedawana przez nas kawa pochodzi z firmy Caffe Molinari z Modeny o dwustuletniej tradycji, która od początku istnienia kojarzona była z najlepszą włoską kawą. Produkty Molinari powstały z myślą o ludziach, którzy cenią kawę pełną głębokiego, mocnego smaku.

W swoich mieszankach producent wykorzystuje umiejętnie palone ziarna kawy arabiki i robusty, co wpływa na poziom goryczki i brak kwaskowych nutek.
W produkowanej przez Caffe Molinari kawie zawarta została esencja słowa espresso – wyrazisty, co potwierdza jej wyjątkowość, doskonały aromat, wyrafinowany i intensywny smak..

Zapraszamy na zakupy !!!


 

 

 



 

Produkt dnia


Nero d`Avola - Frappato Nero d`Avola - Frappato 49,00 zł brutto

Salento Primitivo Salento Primitivo 46,00 zł brutto
Sklep jest w trybie podglądu
{nocache:f5fff90faef9af5d862f0aeddf6a535c#0}
Click Shop | Hosting home.pl